Vegansk Toro meksikansk gryte

Nå begynte det å bli noen uker siden forrige video igjen, så jeg ville gjøre det veldig enkelt for meg selv denne gangen: Toro meksikansk gryte! Visste du at den er vegansk? For det er den, du må selvfølgelig bare droppe å ta kjøttdeig oppi den.

Jeg fulgte rett og slett bare det som sto bakpå posen, og puttet ut kjøttdeigen med Halsan Kök fars. Den har de på de fleste butikker nå, og jeg syns den er skikkelig god!

Hvis du vil ha et billigere alternativ, så kan du se etter denne på sånne eksotiske importbutikker. Den må kokes, helst med litt buljong og soyasaus, og så gjerne stekes litt før du bruker den.

Og så mye mer var det vel ikke å si om denne «oppskriften». Jeg hadde også oppi paprika, mais og sopp, og litt ekstra krydder hadde nok ikke vært så dumt heller. Man kan alltids salte maten etterpå, heldigvis

Ellers kan jeg jo klage litt over hvor grusomt jeg syns den videoen ble. Så dårlig lys, og så mye rot. Jeg prøver å bry meg litt mindre, slik at det skal bli enklere å filme litt oftere. Si gjerne hva dere syns om det! Er det greit at kjøkkenet mitt ser helt bomba ut?

Daddelkuler – enkelt og sunt godt!

Daddelkuler! Så enkle å lage, så gode, og man kan lage uendelig med variasjoner! Her kan man bruke alle mulige nøtter, og justere sjokoladesmaken fra lys til mørk, eller kanskje gå en helt annen vei? Lakrispulver for eksempel! Bare fantasien som setter grenser her altså.

Oppskrift på daddelkuler

 • 24 små dadler / 12 store
 • 2 dl havre
 • 1 ts kanel
 • 1/4 ts salt
 • 2 ss kakao

Ta stenene ut av dadlene, og putt alt i en kjøkkenmaskin. Kjør til alt er blitt en deig som henger ammen og rull kuller. Du kan ruller dem i kakao eller oboy, eller kanskje kokos! Et annet tips: jeg blandet inn 1-2 ss peanøttsmør i halve deigen. Så godt!

Her er oppskrift til lakriskulene jeg nevner i videoen.

Vegansk ostesaus – til pizza, nachos, hva som helst!

I dag viser jeg dere noe dere kan bruke næringsgjær til. Ostesaus! Veldig god og enkel å lage, og bortsett fra næringsgjær og Vegeta, så får du tak i alt på nærmeste daglighandel.

Har du sett videoen hvor jeg snakker om næringsgjær?

Denne sausen er også uten noe tilsatt fett, så den kan spises med litt bedre samvittighet hvis du holder et øye med kaloriene.

Oppskriften er lånt fra veganeren.com, men justert litt.

Oppskrift på ostesaus

 • 3 gulrøtter
 • 2 poteter
 • 1 dl vann som grønnsakene kokte i
 • 1 ts Dijonsennep
 • Noen dråper god eddik (kan sløyfes)
 • 1 ss sitronsaft (kan sløyfes)
 • 2 ts Vegeta – trykk for bilde av produktet
  (kan erstattes med 1,5 ts buljongpulver og 0,5 ts salt, eller noe sånt!)
 • 1,5 dl næringsgjær
 • 1/2 ts hvitløkspulver
 • 1/2 ts løkpulver
 • Eventuelt litt chiliflakes eller chilipulver

vegansk ostesaus uten melk til pizza pasta nachos

 1. Skrell og del grønnsakene i biter. Jo mindre biter, jo raskere går det å koke dem. Når de er kokt, spar på 2 dl vann og hell av resten. Puss grønnsakene i en blender.
 2. Tilsett resten av ingrediensene og 1 dl av vannet. Spe på mer vann hvis det trengs. Hold på lokket når du starter blenderen! Du må sikkert stoppe et par ganger og røre med en skei. Har du ikke plender, så funker nok en foodprosessor eller stavmikser også.
 3. Når alt er ordentlig most, spis! Tilsett eventuelt mer krydder hvis du føler for det. Jeg bruker sausen på pizza og pasta, til taco og ostesmørbrød (men det blir litt grisete).

vegansk ostesaus uten melk til pizza pasta nachos

Næringsgjær – hva er det, og hva brukes det til?

Hvis du har tittet litt på veganske oppskrifter, så har du kanskje kommet over en ny ingrediens. Næringsgjær. Hva er det? Hva brukes det til? Er det som vanlig gjær? Alt det og mer svarer jeg på i denne lille videoen!

Så hva er næringsgjær?

Næringsgjær er altå en ingrediens du bruker der du vil ha litt ostetesmak. Den kan også brukes for å få mer ‘umami’ smak i ting, som i sauser og marinader. Den kan ikke brukes til å heve en deig, da det er ‘dødt gjær’. Vi bruker mye næringsgjær, og jeg syns det er synd at det ikke er en vanlig ingrediens i alle hjem, for her er det mye smak å hente!

Ler mer om næringsgjær hos veganmisjonen.

Hvis du vil kjøpe det på nett, så heter det ‘nutritonal yeast’ på engelsk. Jeg har kjøpt det hos både iherb.com og vitacost.com.

Du kan bruke næringsgjær i feks marinader, som når du lager wok med tofu.

næringsgjær

Det er forresten så godt å endelig få postet en ny video! Nå er det vel et halvt år siden det forrige innlegget mitt, og planen var ikke å være borte så lenge. Grunnen er at jeg har ME, og jeg har vært i veldig dårlig form det siste måneden. Nå har det begynt å gå litt bedre igjen, så jeg håper jeg får blåst litt støv av bloggen. Har dere lagt merke til det nye designet forresten? Jeg er veldig fornøyd, iallfall med forsiden!

Nominert til Nice Awards!

Har dere sett! Sammen med 7 andre fantastiske veganbloggere har Grønt på bordet blitt nominert til Nice Awards 2017. Det er en helt ny prisutdeling som skal sette lys på folk og produsenter som jobber for å spre vegangleden, arrangert av Vegan Norway. Wow altså! Nå er det dere som stemmer som avgjør hvem som vinner. Har veldig liten tro på at jeg blir den heldige, men jeg vil uansett oppfordre alle til å stemme på favorittene sine. Det fins mange andre spennende kategorier, og det går kjemperaskt å stemme. Bare følg linken her.

Og hvis dere vil se prisutdelingen, så er det bare å møte opp på Vegetarfestivalen i Oslo 13 mai. Hvis jeg vinner, så skal jeg poste en video i uka i ét år. Yes. Hehe.

Fastelavensboller uten egg og melk, på to måter!

Boller er alltid godt, enten du liker dem med eller uten rosiner. Aller best er de kanskje med krem? Det er heldigvis ikke noe problem å lage fastelavensboller uten egg og melk. Jeg har gravd frem en oppskrift fra da jeg hadde heimkunnskap, og gir den en vegansk vri.

Siden mine boller ikke ble helt «perfekte», så kan jeg tipse om vegetarbloggen sin oppskrift. Testet og godkjent av meg!

Ingredienser:
 • 1,5 liter mel (spe på med litt mer hvis deigen ikke henger sammen, men bruk så lite mel som mulig! Den skal være klissete.)
 • 2,5 dl sukker
 • 1,5 ts kardemomme
 • 75g gjær
 • 150 g smeltet margarin
 • 6 dl melk
Til fyll:
 • alpro kremfløte + litt vaniljesukker
 • syltetøy, bringebær eller jordbær

eller

 • alpro vaniljedesert
Fremgangsmåte:
 1. Bland det tørre først, bland så inn det våte. Kna det godt!
 2. La heve ca 20 min
 3. Rull boller og* stek i 10-12 min på 225 grader. Fyll dem med vaniljedeserten først hvis du vil prøve deg på det!
 4. Spis! Eller, del de i to og fyll med pisket krem og syltetøy.

*Dette er altså den originale oppskriften min, men som dere ser i videoen så sprakk bollene, og jeg er ganske sikker på at det var for at de ikke fikk etterheve. Så anbefaler å la bollene stå i kanskje 20 min før de puttes i ovnen! 

 

fastelavensboller uten egg og melk boller fylt med vaniljekrem fastelavensboller uten egg og melk fylt med vaniljekrem

Vegansk grøt og riskrem til jul!

Til jul må man ha grøt, og hos meg er det selvfølgelig vegansk grøt! Her ser dere hvordan jeg lager den. Blir perfekt hver gang, og aldri fått noen klager på denOppskriften har jeg lånt fra veganeren!

Oppskrift på grøt
 • 5 dl vann
 • 1/2 ts salt
 • 2,5 dl grøtris, feks. Geisha
 • 4 dl kokosmelk (en boks)
 • 7,5 dl soyamelk
 • Litt sukker og vanilje etter smak, om man vil

Kok opp vann og salt, hell i risen og la den koke på svak varme til vannet nesten er kokt inn. Tilsett soya- og kokosmelk, sukker og vanilje og la grøten koke på svak varme til ønsket konsistens. Tar ca. 1 time. Husk å rør, det brenner seg fort, og ikke ha for høy temperatur! Da kan risen koke istykker. Anbefaler å tilsette litt og litt melk om gangen, føler det funker bedre.

Virker kanskje litt rart med kokosmelk, men det blir kjempegodt! Jeg syns egentlig ikke den smaker særlig kokos, men vet noen merker det. De syns fortsatt det er godt! Men det er fult mulig å bytte det ut med soyamelk (og bytte soyamelk med annen melk), men da ville jeg nok brukt litt mindre væske.

vegansk grøt uten melk riskrem

Oppskrift på riskrem
 • Et par pakker kemfløte, anbefaler Alpro sin. Pass på at du ikke kjøper matfløte!
 • Evt. litt ekstra sukker/melis og vaniljesukker
 • Rød saus

La grøten bli helt kald først! Pisk opp kremen og bland inn i grøten til du har ønsket konsistent. Tilsett søtning om du ønsker det. Serveres med rød saus. Jeg kjøper ferdig, Piano sin, men kanskje jeg prøver å lage egen neste år…?

Vegisterkaker til vegansk julemiddag

Endelig er det jul, og da må man ha julemat. Men hva spiser man egentlig til jul når man ikke vil ha kjøtt og meieriprodukter? Hovedmiddagen min er faktisk den samme steika som jeg lagde for dere til 17 mai. Kanskje jeg bytter ut litt nøtter og urter, men basen er alltid den samme. Enkel, og veldig god.

Men man vil jo gjerne ha litt å variere i, så her kommer et annet tips, og et skikkelig julete også: Vegisterkaker! Rett og slett veganske medisterkaker. Lag masse, for dette vil du ha rester av. Jeg syns faktisk de smaker bedre neste dag.

Oppskriften finner dere hos skaperen selv, Veganmisjonen!
Se videoen min for tips til å få dem best mulig.

Halloween spesial

Fikk lyst til å lage en video i ekte halloween stil. Det gikk jo som det alltid går, men jeg håper dere liker den uansett!

Her er oppskriften jeg var inspirert av. Kanskje jeg ikke lot gresskaret stå i lenge nok? Jeg vet ikke, men godt var det iallfall ikke. Smakte som buljongvann med kokte gresskarbiter i. Ikke særlig spennende. Men, jeg klarte å redde det, og her er hvordan:

 • Fjern gresskarskallet og urtekvistene, og sleng suppa i blenderen.
 • Kjør det til det er heeeelt smooth, tilsett vann etter behov, og sleng det så i en gryte.
 • Sleng oppi ekstra buljong, salt og krydder. Bare å smake seg til her.
 • Nyt!

Jeg serverte det med coop sin bønnepasta. Anbefales veldig!